Chiropractie

Monika Van Neste

Wat is chiropractie?

Chiropractors beïnvloeden de ruggengraat met behulp van handmatige manipulatie. De theorie achter een dergelijke behandeling is dat het lichaam zichzelf zonder operaties en medicijnen van allerlei aandoeningen kan genezen als de musculoskeletale structuur stevig genoeg is. Om die reden moet vooral de ruggengraat in een goede houding worden gezet.

Chiropractie kan gebruikt worden om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren, bijvoorbeeld na een val, of na langdurig herhaalde belasting zoals zitten in een ongezonde houding. Behandelingen worden vooral gebruikt om de pijn te verlichten in spieren, gewrichten, botten en bindweefsel. Soms wordt chiropractie ook in combinatie met conventionele geneeswijzen toegepast.

Wat doet een chiropractor voor u?

Wat een chiropractor doet is het volgende:

  • Een chiropractor bekijkt eerst uw medische geschiedenis
  • Hij of zij onderzoekt uw fysieke gesteldheid
  • De chiropractor gebruikt mogelijk ook laboratoriumtests om te bepalen of een chiropractiebehandeling uw rugpijn kan verlichten.

De behandeling kan bestaan uit één of meer handmatige aanpassingen van de gewrichten, waarbij de chiropractor een gecontroleerde, plotselinge kracht gebruikt om de bewegingskwaliteit te verbeteren.

Veel chiropractors nemen daarnaast ook voedingsadviezen en rehabilitatie-oefeningen op in het behandelplan. Het doel van de totale behandeling is om het functioneren van uw rug te herstellen, blessures te voorkomen en pijn te verlichten.

Wat zijn de voordelen en risico’s van chiropractie?

Manipulatie van de ruggengraat en chiropractie worden als veilige behandelingen gezien voor acute pijn in de onderrug – het soort pijn dat u bijvoorbeeld oploopt wanneer u zware meubels verplaatst of getackeld wordt. Acute pijn, die vaker voor komt dan chronische pijn, blijft hooguit zes weken voortduren en wordt vaak ook uit zichzelf al minder.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat chiropractie voor verlichting kan zorgen bij hevige nek- en hoofdpijnen. Mogelijk heeft de druk die chiropractors uitoefenen ook effect op de pijnen van patiënten met artrose en fibromyalgie.

Mensen met osteoporose, beknelling van het ruggenmerk of ontstekingsreuma, kunnen beter geen chiropractie behandeling onderaan. Hetzelfde geldt voor patiënten die bloed verdunnende medicatie gebruiken. Als u in het verleden een vorm van kanker gehad heeft, kunt u het beste eerst advies vragen aan uw arts voor u een chiropractor raadpleegt.

Behandelingen kunnen alleen succesvol uitgevoerd worden als ze gebaseerd zijn op een accurate diagnose van uw pijnklachten. Het is daarom belangrijk dat de chiropractor op de hoogte is van uw medische geschiedenis, inclusief lopende problemen, medicatie en operaties die u eventueel gehad hebt.

Hoewel het maar zelden gebeurt, zijn er gevallen bekend waarbij de behandeling hernia’s juist verslechterde, of waarbij manipulatie van de nek een blessure aan het ruggenmerg veroorzaakte. Zorg daarom altijd dat uw primaire zorgverlener op de hoogte is wanneer u een chiropractor bezoekt of gebruik maakt van andere alternatieve pijnverlichtingsmethoden.

Een afspraak maken?

Neem contact op via het nummer 051 20 20 06 of per mail op info@med-com.be.

U kan ook het formulier invullen en wij nemen zo snel mogelijk contact op met u.